En bild på en grupp millennials eller generation y

Generation Y – Varför förstör Millennials allt?

Vem är det som köper avokadomackor istället för hus? Skaffar hund istället för barn? Ja, myterna om millennials är många, men vad är egentligen fakta? Vi sorterar ut det som faktiskt stämmer från alla fördomar. Häng med.

Vilka är millennials?

De älskar Sundbyberg, men blir mobbade av Gen Z. Vilka är det? Ja, det är såklart Millennials, eller generation Y som de också kallas. Det är den generation som föddes på 80-talet och början av 90-talet. Det är ett begrepp som används för att beskriva de olika egenskaper som denna generation har, eller uppfattas ha. Denna generation växte upp under en tid av snabb teknologisk utveckling, ekonomisk förändring och globalisering, som påverkat deras värderingar, beteenden och livsstil.

När är millennials födda?

Man brukar räkna in de som föddes mellan åren 1981 och 1996 som millennials. Men första gången termen användes var redan 1993 i den amerikanska tidningen Advertising Age, och då innefattade det alla som var födda efter 1982. Så exakt definition varierar. Det som är unikt för denna åldersgrupp är att de är människor som upplevt både en analog barndom och digital ungdom. Men även här kan det variera utifrån personliga erfarenheter. Denna generation med millennials kommer efter Generation X, men innan Generation Z.

Kännetecken & typiskt beteende

Generation Y:s unika barndom, kombinerat med deras anpassningsförmåga och innovation, gör att de omdefinierar arbetsplatser, ekonomier och sociala normer. Från att värdesätta flexibilitet och meningsfullhet i arbete till att driva fram hållbarhetsfrågor, har millennials påverkat många viktiga samhällsförändringar. Under millennials tid på arbetsmarknaden har vi sett ett skifte mot mer flexibla arbetssätt. Denna trend fick en stor push på grund av pandemin, men trenden var igång redan innan. Men allt flexibelt arbete är inte glamoröst. Vi har också sett otrygga anställningar och gig economy öka under den tid som millennials tagit sig ut på arbetsmarknaden.

Kriskohorten och oroliga tider

Millennials är kanske mest kända för att de ”dödat” olika industrier. Söker man på ”industries killed by millennials” på Google får man upp allt från golf till kabel-TV. En del av detta är bara skiftande beteende, så som att föredra streaming över linjär TV, men många saker kommer tillbaka till ekonomi. Millennials är präglade av många kriser, bland annat IT-bubblan på 90-talet, finanskriserna 1990 och 2008 samt flera krig i världen. De kallas därför också ibland för kriskohorten, eftersom dessa kriser påverkat de val de behövt göra i livet, exempelvis val av utbildning och karriär. De som var nyexaminerade 2008-2010 gjorde helt andra val än de som tog examen några år senare.

Skärmbild av en Googlesökning för "millennials killing industry", som visar olika industrier som i tidningsartiklar har pekats ut som dödade av millennials.

Just finanskriserna har haft stor påverkan på millennials ekonomi, i USA har de 20% lägre lön än tidigare generationer. Detta är en trend som också känns igen i länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland, vilket också påverkat deras möjlighet till boende och bostad. I många länder måste denna åldersgrupp spara mycket längre än sin föräldrageneration innan de har råd att köpa bostad eller hus.

 Alla dessa faktorer har påverkat deras syn på arbete, sparande och ekonomi. På gott eller ont har deras nya konsumtionsmönster och arbetsliv skapat nya ekonomiska landskap.

Gratisgenerationen, internetgenerationen och digital native

Om det är något som präglat just millennials är det dock teknologi. Under deras barn- och ungdomsår kom stora förändringar, exempelvis hemmadatorer och mobiltelefonernas intåg. Många millennials minns nog hemma-PC och datorrum som fanns i en del skolor. Detta ledde till hög teknologisk förmåga bland denna åldersgrupp. Äldre åldersgrupper som Gen X och Baby Boomers är oftast det som kallas digitala immigranter, medans millennials är digitala lokalbor (digital natives). En del menar att detta är unikt, eftersom de iakttagit att senare generationer inte är lika bra på att hantera teknologi

En stor förändring under många millennials ungdomsår var skiftet från fysisk media till streamingtjänster. Under 00-talet i Sverige anklagades ungdomen för att förvänta sig att allt skulle vara gratis, då med syfte på fildelning och piratkopiering. I takt med att streamingtjänster dykt upp har dock dessa tappat i fart. Vilket ju gör att man undrar om det verkligen handlade om en vilja att det skulle vara gratis, eller om det snarare handlade om att vilja ha det digitalt.

"Elder millennial"

Den kanske vanligaste myten om millennials är att de bara är ungdomar. I skrivande stund (2024) är millennials mellan 28-43 år gamla. De är med andra ord på väg in i medelåldern eller redan där. Knappast ungdomar längre. 

Millennials & memes

Generation Y är präglad av en tid då de var mer tekniska kunniga än sin föräldrageneration. Detta har lett till en ungdomskultur online, där särskilt memes är formade av millennials särsegna form av humor. Den mest kända formen av memes är så kallade image macros, bilder med text över som ska förmedla ett visst budskap vars fokus är att få åskådaren att skratta. Dessa internetfenomen har använts för att skratta åt allt möjligt, från stora politiska skeenden till små insiderskämt.

Millennials, med sina distinkta egenskaper och erfarenheter, utgör en dynamisk och inflytelserik generation. Genom att navigera i en värld av ständig förändring, har de bidragit till att omforma många aspekter av det moderna samhället, från teknologi till arbetslivet. Samtidigt som de står inför utmaningar, som ökande boendekostnader och många kriser, så fortsätter Millennials att vara en kraft för innovation och förändring.

Vanliga frågor om millennials

Generation Y är den generation som oftast kallas Millennials. De är präglade av en barndom och ungdom med flera ekonomiska kriser och turbulenta tider, men också av en hög teknologisk förmåga och flexibelt arbetssätt.

Nej, de 80-talister som är födda 1980 räknas oftast in till Generation X. 

Det är åren som skiljer de olika generationerna åt. Oftast brukar man dra gränserna så här:

Generation X eller MTV-generationen: Födda mellan 1965-1980

Millennials & generation Y: Födda mellan 1981-1996

Generation Z eller zoomer: Födda mellan 1997-2012

Zillennials representerar en mikrogeneration som sitter mellan Millennials och Generation Z, oftast de födda runt 1996 men kan också ibland innefatta alla 90-talister. De har unika egenskaper från båda generationerna, från hög teknologisk förmåga till specifika kulturella referenser.

Behöver du hjälp att nå ut till din målgrupp? Hör av dig till oss så hjälper vi dig med kommunikation och marknadsföring.

Fler artiklar

Gör dig redo för års- och hållbarhetsrapporternas säsong

Sverige får kritik från EU

AI-driven marknadsföring med Performance Max