Hur ska ESRS-rapporter taggas digitalt?

Den europeiska expertgruppen EFRAG har presenterat sitt slutgiltiga förslag på hur företag ska tagga sina kommande ESRS-rapporter, inom ramen för CSRD-direktivet. Målet med denna digitala taxonomi, XBRL Taxonomy for ESRS Set 1, är att göra hållbarhetsdatan maskinläsbar och enklare att jämföra mellan olika företag.

Den nya taxonomin ska integreras i företagens rapporteringsprocesser och främja en mer strukturerad hållbarhetsrapportering. Genom att använda digitala taggar blir hållbarhetsinformationen mer tillgänglig och upplysningskraven lättare att navigera, identifiera och hämta, vilket underlättar analys och övervakning. Detta är en förlängning av samma praxis som EU-bolag redan använder för finansiell rapportering.

Trots att den nya taxonomin ännu inte är godkänd, uppmuntras företag att påbörja implementeringen tidigt för att säkerställa en smidig övergång. Redan nu har EFRAG publicerat ett utkast där företag kan börja förbereda sig för att strukturera sina hållbarhetsupplysningar i enlighet med de nya kraven.

Vad händer nu?

För närvarande pågår arbetet med att godkänna den slutgiltiga versionen av taxonomin, och om det kommer innan de första rapporterna ska publiceras återstår att se.  Företag som redan har strukturerad finansiell rapportering via XBRL kommer att få en relativt enklare övergång då man redan är van vid att tagga. Dock finns det ett antal frågor som alla företag bör ställa sig.

Vilka ska kunna editera och tagga?

”Traditionellt” sett är det först och främst ekonomiavdelningen och CFO:n som varit inne och jobbat i förvaltningsberättelsen, men i och med CSRD så kommer det vara fler som är inne och jobbar i förvaltningsberättelsen, och med taggningen. Här är det viktigt att ha en robust versionshantering för att minimera missförstånd och fel.

Hur ska förvaltningsberättelsen struktureras?

Det finns experter som säger att förvaltningsberättelsen kommer att utökas med i genomsnitt 50 till 100 sidor för att kunna hantera all ny information som ska in. Här är det viktigt att tänka på strukturen tidigt i processen så att den inte ställer till det för taggningen i slutet.

Hur löser man enklast taggning av hänvisningar samt designade element?

För att inte behöva upprepa information kommer många att vilja hänvisa mellan delar av årsredovisningen, detta behöver man ha i åtanke när man taggar. Likaså har förekomsten av designade element i förvaltningsberättelsen varit begränsad men med hållbarhetsdatans intåg kan det utökas. Det ska bli kul att se hur man taggar en illustration eller processbeskrivning.

Tre tips

  1. Se det som en process. Ingen kommer att ha alla svar år 1. Det är därför det är bra att börja i tid.
  2. Skapa en process för samarbete mellan hållbarhet och finans. Ekonomiavdelningen har erfarenhet av taggning av finansiell data, bygg vidare på den.
  3. Prata i ett tidigt skede ihop er med era revisorer så att tidplanen och förutsättningarna för granskningen av hållbarhetsdatan och taggningen är tydlig och klar för alla inblandade.

Vad är CSRD och ESRS?

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är en EU-lagstiftning som syftar till att utöka och förbättra företags hållbarhetsrapportering. CSRD ställer högre krav på företag att rapportera om sina miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade (ESG) effekter och syftar till att öka transparensen och jämförbarheten i hållbarhetsdata. ESRS (European Sustainability Reporting Standards) är de specifika riktlinjer som företag måste följa för att uppfylla kraven i CSRD. CSRD fastställer att företag måste rapportera om hållbarhet, medan ESRS beskriver exakt vad och hur de ska rapportera.

Vad är XBRL-taggning?

XBRL-taggning (eXtensible Business Reporting Language) är en teknik som används för att standardisera och automatisera finansiell rapportering. Genom att ”tagga” olika datapunkter i en rapport, som exempelvis intäkter, kostnader eller hållbarhetsuppgifter, med specifika XBRL-taggar, kan data läsas och tolkas automatiskt av datorprogram. Med CSRD kommer XBRL-taggning även användas för att rapportera hållbarhetsdata, vilket gör att hållbarhetsrapporteringen blir mer enhetlig och tillgänglig för tillsynsmyndigheter, investerare och revisorer.

Vill du fördjupa dig ännu mer i hållbarhetsfrågor och de senaste kraven från CSRD? Anmäl dig till vårt frukostseminarium den 10 oktober om den dubbla väsentlighetsanalysen.

Emilia Zsiga
Maria Bang
Maria Bang

Fler artiklar

Svenskarna och internet 2024 – insikterna du inte ska missa

Frukostseminarium: Den dubbla väsentlighetsanalysen

Tystnad kan få kännbara konsekvenser