Site logo Site logo

Bolag inom Life science
och healthcare?

Vi tar er kommunikation till nya höjder

Är det kris?

Ring Katrin: 073-338 86 29

TCFD – Ett ramverk för rapportering av klimatrisker

2017 lanserades initiativet Task Force on Climate-Related Financial Disclosures, TCFD, som svar på bristen på transparens och standardiserad klimatrapportering. Målet var att globalt standardisera klimatrelaterad information för att hjälpa investerares beslutsfattande och öka intressenters förståelse för finansiell klimatpåverkan. Tusentals företag och organisationer har hittills använt detta ramverk i sin rapportering.

Vad är TCFD rapportering?

TCFD är ett ramverk som hjälper organisationer kartlägga och förebygga sina klimatrelaterade finansiella risker. Ramverket syftar till att ge organisationer insikter om hur klimatförändringar kan komma att påverka deras verksamhet och finansiella framtidsutsikter. I fokus är inte klimatets effekt på organisationen, utan snarare organisationens effekt på klimatet.

Med hjälp av ramverket kan företag identifiera, hantera och redovisa klimatets finansiella påverkan på organisationen, och rekommendationer och riktlinjer finns för rapportering av strategi, styrning, riskhantering, mål och mätetal. TCFD har 11 rekommendationer för rapportering, och man kan som företag välja själv vilka som är relevanta för verksamheten att inkludera.

Vad betyder TCFD?

TCFD står för Task Force on Climate-related Financial Disclosures.

Vem bör använda TCFD?

Både stora som små företag kan med fördel rapportera enligt sina klimatrelaterade risker. Att inte ta hänsyn till klimatförändringarnas finansiella påverkan på ett bolag kan leda till problem längre fram, och TCFD uppmanar med sitt ramverk till löpande arbete för att förebygga klimatrelaterade risker. Med EU:s nya rapporteringskrav, ESRS, kommer fler företag behöva rapportera den typ av information TCFD rekommenderar – TCFD ligger till grund för delar av CSRD:s rapporteringsstandard ESRS E1.

Utvärdera era klimatrisker

Se det här ramverket som ett strategiskt verktyg – genom att se över sina klimatrelaterade risker kan man ta informerade beslut, utveckla affärsmodeller och lättare hantera kommande regelverk inom rapportering. 

Omställningsrisker

TCFD definierar två huvudkategorier för klimatrisker. Den första är omställningsrisker, som uppstår vid övergången till en koldioxidsnål ekonomi och inkluderar fyra typer: regulatoriska risker (ändringar i lagar och regler), teknologiska risker (utveckling av ny teknik), marknadsrisker (förändringar i efterfrågan och utbud), och varumärkesrisker (konsumenternas uppfattning). 

Fysiska risker

Den andra kategorin är fysiska risker, vilka avser direkta konsekvenser av klimatförändringar. Dessa delas in i akuta risker (plötsliga händelser som stormar och översvämningar) och kroniska risker (långsiktiga förändringar som stigande havsnivåer och temperaturökningar).

Transparent hållbarhetskommunikation kan också öka konkurrenskraften – tydlighet och transparens är något intressenter och investerare alltid efterfrågar!

Fastna inte i ert hållbarhetsarbete

Känns det svårt? Det är lätt att fastna i alla nya termer och inte veta vilken väg som är rätt att ta för att nå vidare. Men oroa dig inte, vi på Rippler har lång erfarenhet av både finansiell rapportering och hållbarhetskommunikation, och vi kan hjälpa dig komma vidare i din hållbarhetsrapportering. Kontakta oss idag så tar vi ett första möte.

Fler artiklar

Att rapportera är inte samma sak som att kommunicera

Har du haft koll 2024?

Vikten av en bra och välfungerande IR-webbsida