Site logo Site logo

Bolag inom Life science
och healthcare?

Vi tar er kommunikation till nya höjder

Är det kris?

Ring Katrin: 073-338 86 29

Så fångar du investerarnas uppmärksamhet under din presentation

Sveriges tidigare statsminister Göran Persson kände sig förnedrad under de presentationer han behövde göra för ”flinande finansvalpar” i New York under Sveriges finanskris i början av 1990-talet. Han är långt ifrån ensam, många företagsledare jag pratar med upplever att analytiker och investerare är den mest otacksamma målgruppen de behöver prata inför. En anledning är att alltför många använder sin generella företagspresentation vid investerarmöten. Den presentationen kanske fungerar bra när man ska övertyga kunder eller rekrytera personal, men investerare letar efter något annat. De vill förstå företagets framtidspotential, hur värde skapas, och framför allt varför just din aktie är värd att investera i.

Vad skiljer då en equity story från en företagspresentation?

En företagspresentation är bred, informativ och allmän. Den beskriver företaget, dess produkter och tjänster, historia och kanske några nyckelpersoner. Den är en generell översikt, lite som att bläddra i en tidning i ett väntrum.

En equity story däremot är målmedveten, strategisk och övertygande. Det är berättelsen om hur och varför ditt företag ska skapa aktieägarvärde framöver. Den adresserar investerarnas främsta frågor direkt: Varför ska jag investera? Hur ser framtidsutsikterna ut? Varför är just detta företag en vinnare?

Vanliga fallgropar när du möter investerare:

  • Produktdetaljer i stället för värdeskapande: Investerarna bryr sig mindre om tekniska detaljer och mer om hur produkterna eller tjänsterna bidrar till företagets lönsamhet och tillväxt.
  • För lite fokus på framtiden: Att fastna i historiska resultat är vanligt, men investerarna är främst intresserade av framtiden, din vision och strategi för kommande år.
  • Brist på finansiella mål: Om investerarna inte ser tydliga, mätbara mål blir det svårt för dem att bedöma värdet i investeringen.
  • Rabbla siffrorna istället för att förklara och analysera dem: Lägg inte tid på det som går att läsa sig till, ge istället förklaring och kontext till siffrorna.

Så, hur skapar du en övertygande equity story?

  1. Förklara problemet tydligt: Varje investerare vill förstå exakt vilket problem företaget löser och varför det är viktigt. Börja alltid med att beskriva problemet på ett enkelt och konkret sätt.
  2. Visa er unika lösning: Förklara hur just ditt företag löser problemet bättre än andra. Lyft fram vad som gör er lösning annorlunda, bättre eller billigare. Gör detta konkret och lättbegripligt.
  3. Bevisa din marknadspotential: Investerare vill veta hur stor marknaden är och hur snabbt den växer. Använd siffror och pålitliga källor för att demonstrera den potentiella storleken på möjligheten.
  4. Tydliggör affärsmodellen: Förklara enkelt hur företaget tjänar pengar och hur lönsamheten kommer att förbättras över tid. Var transparent och tydlig, komplexitet skapar osäkerhet.
  5. Visa på starkt team och kompetens: Lyft fram det team som ska förverkliga strategin och varför just de är rätt personer för uppgiften. Investerare investerar lika mycket i människorna bakom företaget som i själva affärsidén.
  6. Berätta en engagerande historia: Slutligen, paketera allt detta i en berättelse som engagerar och övertygar. Använd ett tydligt narrativ med en början, mitt och slut för att göra presentationen minnesvärd och lätt att ta till sig.

Att förväxla en equity story med en vanlig företagspresentation kan innebära skillnaden mellan en framgångsrik kapitalanskaffning och ett misslyckat investerarmöte. Om du inte anstränger dig för att ge investerarna svar på de frågor de har, paketerad som en engagerande historia, är risken stor att du i onödan har ödslat bort både din egen och deras tid. Att lyckas med det är nyckeln till att förtjäna både deras förtroende – och deras kapital.

Tobias Lennér

Fler artiklar

Låt inte formalia få kväva kommunikationsfokuset i styrelsen

Northvolt och CSRD, en dyr läxa om risker och transparens

EU backar: Förslag på nedskärningar i CSRD, CSDDD och Taxonomin