Site logo Site logo

Är din hemsida långsam? – 7 tips som gör den snabbare!

Har du problem med att din hemsida laddar långsamt? Eller rankar inte din sajt även fast du har bättre innehåll än konkurrenterna? Då kan det vara dags att se över din sajts prestanda. Sidhastigheten är helt avgörande för din sidas prestanda. Det kan dock vara svårt att förbättra sin hemsida om man inte vet vad som gör den långsam. En webbplats som är optimerad för snabb hastighet förbättrar inte bara användarupplevelsen (UX) utan kan även påverka din SEO-rankning.

Sajt-prestanda

Vad är sidhastighet?

Sidhastighet handlar om hur snabbt ditt innehåll laddar när någon besöker en sida på din webbplats.

Det finns olika faktorer som kan påverka sajthastigheten, några av de viktigaste är:

  • Hur många bilder, videor och andra mediefiler som finns på sidan
  • Vilka teman och tillägg som är installerade på din webbplats
  • Din webbplats (och den specifika sidans) kodning och serverbaserade skript

Vad är sajthastighet och sajt-prestanda?

En viktig sak att komma ihåg är skillnaden mellan sidhastighet och sajthastighet: Sajthastighet är hur snabbt innehållet i helhet på din sajt laddas. Det är helikopter-perspektivet kan man säga. Alla saker som påverkar din sidladdningshastighet påverkar helheten på din sajt. Det kan i sin tur påverkar hela sajtens laddning. Ett exempel kan vara att man lägger in ett script som egentligen bara används på en sida men den laddas för alla sidor man går in på, exempelvis ett bildspel på förstasidan. Det gör att sidan hämtas långsammare än det behövs.

Sajthastighet och laddningstid påverkar många saker. En långsam sajt blir inte en bra användarupplevelse, vilket i värsta fall kan få till följd att besökare väljer att lämna din sida. Det kan också påverka din SEO negativt.

Varför är prestanda viktigt?

Varje enskild sekund spelar roll när det gäller sidhastigheten. Enligt research från Google ökar risken att en besökare lämnar sidan med 90% när laddingstiden går från en sekund till fem. Detta innebär att om dina sidor inte laddar inom några sekunder ökar risken avsevärt för att besökaren lämnar hemsidan. Dessutom kan en långsam hemsida försämra möjligheterna att driva engagemang och konverteringar. Google rekommenderar en sidhastighet på under tre sekunder men vi rekommenderar att webbsidans sidhastighet inte överstiger 2 sekunder.

Olika synsätt på samma sak

Google och sajtprestanda

Sidhastighet spelar också en avgörande roll för sidans SEO. Google tar hänsyn till ett brett spektrum av faktorer när de bestämmer hur de ska ranka webbsidor och hastighet är en viktig rankningssignal för sökningar. Man får inga bonuspoäng om man har en extra snabb sajt, men om din sajt hamnar under Googles gränsvärden kan du få negativa effekter. Sajtens prestanda kan vara en sån sak som ligger och blockerar ranking. 

Man ska också komma ihåg att Google kan ha högre krav än vad ens besökare har. Det har vi stött på många gånger. Det är nämligen inte ovanligt att utvecklare blir förvånade när SEO:are säger att prestandan är för dålig, för utifrån deras tester ser allt bra ut. Det har vi stött på i många kundcase där kundens utvecklare surt säger att det inte är något fel på prestandan, även fast vi i våra tester ser områden som bör förbättras. Men det finns en orsak till denna diff:

I Sverige har vi turen att vi oftast har mycket snabbt internet, men Google är både ett amerikanskt bolag, aktiva globalt och vill hushålla med sina egna resurser. Det gör att Google inte gillar sajter som är långsamma för dem att crawla, och en mycket långsam sajt riskerar att inte bli helt crawlad. Googlebot stannar inte kvar på sidan om den tycker det tar för lång tid, och då är risken att den inte ser allt innehåll. Det är inte säkert att användaren påverkas av detta på samma sätt. 

Prestanda och UX

En annan anledning till att se över sin sidhastighet är att en långsam hastighet riskerar att påverka konsumenters uppfattning om ditt varumärke. Om din webbsida tar för lång tid att ladda kan det tyvärr få dig att se oprofessionell ut. Förutsätt inte heller att alla dina användare sitter vid en dator på ett kontor med höghastighetsinternet, många av dina potentiella kunder kan sitta vid sommarstugan, på tåg-wifi eller i andra miljöer som gör att din prestanda kan påverka köpbesluten.

Om du vill driva en högeffektiv webbplats är det därför nödvändigt att fokusera på att optimera sidhastigheten. Första steget för att göra det är att ta reda på hur dina sidor presterar i nuläget.

Hur mäter man sidhastighet?

Innan du gör några förändringar på din hemsida bör du mäta prestandan. Det finns olika verktyg du kan använda för att testa och mäta sidhastighet. Två populära tjänster är Pingdom Website Speed Test och GTmetrix, som båda är användarvänliga alternativ.

Vi kan även rekommendera Google PageSpeed Insights för att se hur Google värderar din prestanda. Det är ett lättanvänt verktyg för att mäta och testa hastigheten på dina webbsidor på både datorer och mobila enheter. Just hur PageSpeed Insights värderar din sajt i mobila enheter är särskilt viktigt eftersom Google sen 2016 kör mobile first indexing.

Dessutom, eftersom det är ett verktyg som Google stöder, kan det hjälpa er att identifiera vilka krav som er sajt behöver uppfylla för att möjliggöra höga SEO-placeringar. PageSpeed Insights analyserar på din sida och ger den poäng på en skala från 0 till 100. Tillsammans med din poäng får du en lista med förslag på sätt du kan förbättra sidhastigheten. Du bör göra stickprover på alla dina sidtyper, och gärna sidor med olika mycket innehåll för att säkerställa att du ligger rätt till.

7 snabba sätt att öka sid- & sajthastigheten

När du gjort en mätning av din sidhastighet är det dags att gå igenom de enklaste sätten att korta ner laddningstiden. Här är några enkla sätt att boosta din hemsidas sidhastighet:

1. Optimera bilder​

Bilder hjälper till att förbättra utseendet på dina webbsidor och öka kvaliteten på ditt innehåll. Men stora bilder kan också försena laddningstiderna.

Därför är en av de enklaste sätten att öka sidhastigheterna att komprimera och optimera dina bilder. Detta kan inkludera att ändra deras filformat, aktivera ”lazy loading” och komprimera bilder genom förlustfri eller förlustfylld komprimering.

Genom att minska dina bilders filstorlekar kan du minska deras ”vikt”, vilket i slutändan hjälper dina sidor att ladda snabbare. Det finns olika bildoptimeringsplugins du kan använda för detta ändamål, som till exempel WP Smush för WordPress.

2. Cachning​

Använd cachningstekniker för att lagra statiska resurser, som bilder och CSS-filer, direkt i besökarens webbläsare. Detta minskar serverbelastningen och förbättrar sidhastigheten på din hemsida. Implementera HTTP-cachning med rätt inställningar för att dra nytta av detta. Övervaka och hantera cachning korrekt för att säkerställa optimal prestanda. Cachning ger en snabbare och mer responsiv användarupplevelse samtidigt som den minskar belastningen på servern.

3. Minifiera och kombinera filer

För att ytterligare förbättra sidhastigheten på din hemsida kan du implementera tekniker som minifiering och kombinering av filer. Genom att tillämpa dessa strategier kan du effektivisera din kod och minska antalet HTTP-förfrågningar som krävs för att ladda webbsidan. Minifiering handlar om att förenkla din kod genom att ta bort onödiga mellanslag, kommentarer och tecken. Detta minskar filstorleken och gör det lättare för webbläsaren att tolka koden. 

Utöver minifiering kan du också överväga att kombinera flera filer till en enda fil. Genom att slå samman exempelvis CSS- eller JavaScript-filer till en gemensam fil minskar du antalet HTTP-förfrågningar som behövs för att hämta filerna vilket också ger snabbare sidhastighet.

När du kombinerar filer är det viktigt att se till att ordningen och beroendena mellan filerna bevaras korrekt. Se till att testa och verifiera att kombinerade filer inte stör funktionaliteten eller designen på din webbsida.

4. Använd ett CDN - Content Delivery Network

Dra nytta av en CDN-tjänst för att placera din webbsida på flera servrar runt om i världen. Detta minskar avståndet mellan besökare och server och resulterar i snabbare laddningstider. 

Ett Content Delivery Network (CDN), även kallat ”innehållsdistrubutionsnätverk”, är ett nätverk av servrar som kan hjälpa till med att förbättra sidans hastighet. Detta görs genom att lagra och leverera kopior av din webbplats statiska innehåll från servrar som är placerade runtom i världen. 

Ett CDN fungerar tillsammans med, inte istället för, din värd. Förutom servern som hostar din primära webbplats kan du utnyttja ett CDN för att distribuera kopior av dina webbplatsfiler bland strategiskt utvalda datacenter. 

5. Komprimera filer

Filkomprimering är en bra metod för att minska storleken på textfiler och då förbättra sidhastigheten. Genom att använda gzip-komprimering kan du krympa filstorleken på textfiler, såsom HTML, CSS och JavaScript, innan de skickas till besökarens webbläsare.

Genom att minska filstorlekarna minskar du också bandbreddsanvändningen och optimerar resursutnyttjandet. Detta gör att sidan blir mer responsiv och laddas snabbare, särskilt för användare med begränsad internetanslutning eller mobila enheter.

För att implementera gzip-komprimering behöver du aktivera den på din webbserver och konfigurera den korrekt. De flesta moderna webbservrar stöder gzip-komprimering och det finns många resurser och guider tillgängliga för att hjälpa dig att implementera det på din server.

6. Optimerad kod

En välstrukturerad kod gör det lättare för webbläsaren att läsa och tolka sidans innehåll. Genom att använda semantiska HTML-element och välorganiserad CSS kan du göra koden mer läsbar och effektiv.

Det är viktigt att eliminera onödiga element och skript som inte bidrar till sidans funktionalitet eller visuella presentation. Var noggrann med att revidera din kod och ta bort eventuella överflödiga kommentarer, vita mellanslag och oanvända CSS-regler eller JavaScript-funktioner. Ju renare och mer koncis koden är, desto snabbare kan sidan laddas.

Genom att optimera din kod kan du minska dess storlek och förbättra sidhastigheten. Detta leder till snabbare laddningstider och en smidigare upplevelse för dina besökare. Ta dig tid att granska och förbättra din kod för att maximera prestandan på din hemsida. 

7. Minska serverförfrågningar

För att öka sidhastigheten är det även viktigt att minska antalet serverförfrågningar som krävs för att ladda din hemsida. Varje gång en besökare öppnar din webbsida genereras förfrågningar till servern för att hämta externa filer så som skript, stilar och bilder. Ju färre förfrågningar som behövs, desto snabbare blir laddningstiden för din hemsida. Om du har en hemsida som byggts om i omgångar eller där man fått och tagit bort funktioner är detta verkligen något du ska se över. Detta är ofta det snabbaste sättet att få bättre prestanda på sajten.

Hjälp med sidhastighet och prestanda?

Ripplers specialister på web development, UX och SEO kan hjälpa dig att förbättra din hemsidas prestanda. Optimeringen av en hemsida kan vara en komplex process och ibland kan det vara svårt att få till det helt enkelt. Det är där våra experter kommer in med sin långa erfarenhet och breda kompetens och hjälper er att lyckas.

Kontakta oss idag så tar vi ett möte och berättar mer om prestanda, SEO och UX.

Fler artiklar

Maximera er påverkan under Almedalsveckan 2025: Så lyckas ni

När politiken bromsar: Företagen kan avgöra hållbarhetsomställningen

Frukostseminarium: Så ger Almedalen resultat