Site logo Site logo

EU backar: Förslag på nedskärningar i CSRD, CSDDD och Taxonomin 

Ryktena om lättnader i hållbarhetsrapporteringen för europiska bolag visade sig stämma – idag presenterade EU-kommissionen sitt förslag, som innebär stora lättnader i hållbarhetsrapporteringen för europeiska företag. Målet är att minska den administrativa bördan, framför allt för små och medelstora bolag, men vissa varnar för att det kan urvattna hållbarhetsarbetet.  

Omnibuspaketet är en av de största omstöpningarna av EU:shållbarhetsregler på senare år. För CSRD innebär förslaget bland annat att80 % av företagen som tidigare skulle behövt rapportera slipper rapporteringskrav, vilket enligt kritiker kan skapa en stor datablindhet.ESRS-standarderna förenklas även, och sektorspecifika standarder tas bort helt och hållet. 

Förändringar i CSRD

  • Två års uppskov enligt ”stop-the-clock”-mekanismen för företag som ännu inte rapporterat, men som fortsatt omfattas av regelverket. Detta uppskov gäller företag i våg 2 och 3 (de som ursprungligen skulle ha börjat rapportera 2026 och 2027), men företag i våg 1 (de största bolagen) påverkas inte och ska fortsatt rapportera från 2025. 
  • 80% av företagen som tidigare omfattades av CSRD undantas från rapporteringskraven. Endast företag med > 1 000 anställda med en omsättning > 50 MEUR eller en balansomslutning > 25 MEUR behöver rapportera. Listade små och medelstora företag (SME) kommer inte längre ligga inom CSRD:s scope enligt förslagets andra fas, så även deras rapporteringskrav skjuts upp med två år enligt stop-the-clock-mekaniskmen väntas de inte behöva rapportera om förslaget går igenom.
  • ESRS-standarderna förenklas, och sektorspecifika standarder tas bort, vilket innebär att företag inte längre behöver rapportera branschspecifik hållbarhetsdata. 
  • En frivillig rapporteringsstandard (VSME) införs för företag utanför CSRD:s scope, inklusive små och medelstora icke-noterade företag. Större företag får inte kräva mer hållbarhetsdata från dessa bolag än vad som ingår i standarden, vilket minskar den administrativa bördan för leverantörer. 
  • CSRD:s omfattning harmoniseras bättre med CSDDD, men CSRD gäller fortfarande fler företag än CSDDD. 

Förändringar i CSDDD

  • Krav på due diligence begränsas till direkta affärspartners istället för hela leverantörskedjan. Dock måste företag fortfarande undersöka leverantörsled bortom sina direkta affärspartners om det finns rimliga skäl att anta att negativa effekter har uppstått eller kan uppstå där. 
  • Intervallen för hållbarhetsbedömningar förlängs från 1 till 5 år.  
  • Mildare sanktioner – böter kommer inte längre att beräknas som en andel av företagens nettoomsättning på EU-nivå. Medlemsländerna kan dock fortfarande införa böter baserade på omsättning om de vill. 
  • Juridiskt tak införs för att hindra medlemsländer från att gå längre.  
  • Tillämpningen av direktivet skjuts upp till 2028. 

Förändringar i EU Taxonomin

  • 80 % av företagen som tidigare omfattades av CSRD undantas även från taxonomirapportering. 
  • Frivillig taxonomirapportering för företag med omsättning under 450 MEUR.  
  • Inga efterlevnadskostnader för företag som inte omfattas. 

Andra viktiga förslag i Omnibuspaketet

  • Ett förslag om en reglering av Carbon Border Adjustment Mechanism, för att stärka rättvisa handelsvillkor. 
  • En översyn av InvestEU-regleringen, för att frigöra nya investeringsmöjligheter i EU. 

Vad händer nu?

Omnibuspaketet är än så länge bara ett förslag, som nu går vidare till Europaparlamentet och Europeiska unionens råd för omröstning. Kommer de att godkänna lättnaderna eller kräva ändringar? Diskussionen lär fortsätta! 

EU-kommissionen menar att förslaget gör hållbarhetsrapporteringen mer proportionerlig och företagsvänlig, medan kritiker varnar för att det kan minska insynen i företagens hållbarhetsarbete och göra regelverket tandlöst.  

Även om CSRD kan behöva förenklas och förbättras är dess grundprinciper här för att stanna. Denna typ av rapportering är för värdefull för samhället för att ignoreras. Om inte EU leder vägen, kommer andra att göra det, och visa hur viktig hållbarhetsstyrning är för långsiktig konkurrenskraft och affärsbeslut. 

Emilia Zsiga
Jelena Jovanovic

Fler artiklar

Northvolt och CSRD, en dyr läxa om risker och transparens

Välkommen på samverkans-AW på Forskaren i Hagastaden

Rippler Communications stärker sin satsning på strategisk och finansiell kommunikation